Lectii Economice

Pagina de Start

Curs Cercetare de Marketing-Întrebările închise intr-un chestionar

Posted in Chestionarul

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.83 (3 Votes)

Întrebările închise sunt urmate întotdeauna de variante de răspuns. Respondentul va trebui să aleagă varianta sau variantele  de răspuns aferente unei întrebări.

Tipurile de întrebări închise utilizate:

 • Întrebările dihotomice. Acestea au două variante de răspuns, cum ar fi: da-nu, îmi place-nu îmi place, sunt de acord-nu sunt de acord, plăcut-neplăcut etc. Acest tip de întrebare închisă se utilizează atunci când punctele de vedere al respondenţilor sunt susceptibile de a fi clare.

Exemple:

Intenţionaţi să cumpăraţi produsul X în următoarele trei luni?
 • Da
 • Nu

Vă place sau nu vă place la şcoala X?

 • Îmi place
 • Nu îmi place

Pentru a evita confuzia se recomandă ca întrebările dihotomice să conţină ambele alternative. De exemplu, în loc de “Vă place la şcoala X?”, se formulează „Vă place sau nu vă place la şcoala X?” De asemenea, trebuie să fiţi atenţi ca cele două alternative să se excludă reciproc.

 • Întrebările multihotomice (alegere multiplă). Acest tip de întrebare este urmat de mai mult de două variante de răspuns. Respondentul va alege o variantă de răspuns sau mai multe dintr-o listă de variante de răspunsuri.

Exemplu:

Care dintre următoarele ţări intenţionaţi să le vizitaţi în acest an?
ð Grecia ð Germania ð Franţa  ð Italia  ð Spania ð Ungaria ð Cehia ð Rusia ð Croaţia

În această categorie de întrebări multihotomice se includ şi scalele, cum ar fi:

 • Scala lui Likert :

Ciocolata X are un gust plăcut:
ð Dezacord total         ð Dezacord     ð Indiferent     ð Acord     ð Acord total

 • Diferenţiala semantică:

Colegiul X este o şcoală:
Foarte bună -  -  -  -  -  -  - Foarte slabă

 • Scala importanţei:

Cât de important este pentru dvs. comportamentul personalului de vânzare din magazinul nostru?
ð Foarte important
ð Important
ð Destul de important
ð Nu foarte important
ð Deloc important

 • Scala intenţiei de cumpărare:

Dacă magazinul nostru ar dispune de un spaţiu special amenajat pentru copii, aţi fi dispus să-l folosiţi?
ð Cu siguranţă
ð Probabil că da
ð Nu ştiu
ð Probabil că nu
ð Sigur nu

Desigur, în afara acestor scale mai putem folosi şi: scala stapel, scala cu sumă constantă, scala ordonării rangurilor etc. Dar, despre scale vom discuta pe larg în lecţiile următoare.
Atunci când formulăm întrebările multihotomice ar trebuie să fim atenţi la următoarele aspecte:

 • Numărul variantelor nu ar trebui să fie foarte mare deoarece respondentul are o capacitate limitată de a prelucra informaţii. Mai bine formulăm două sau trei întrebări decât o întrebare mutihotomică cu un număr foarte mare de variante.
 • Tendinţa respondentului de a alege o variantă de răspuns doar pentru că ocupă o anumită poziţie sau este listată într-o anumită ordine. Respondenţii au tendinţa să prefere extremele şi, în mod deosebit, prima poziţie, iar când este o ordonare prin numărare, ei înclină spre valoarea centrală. Această distorsiune poartă denumirea, în literatura de specialitate, de efect de poziţie. Acest efect de poziţie are o mărime semnificativă mai mare atunci când interviul se realizează prin telefon, prin operatori de interviu, care citesc respondenţilor variantele de răspuns, decât dacă acest interviu se realizează prin poştă, deoarece respondenţi au în faţă variantele de răspuns. Şi atunci, pentru a evita acest efect de poziţie ar fi recomandat să schimbăm poziţiile variantelor de răspuns, astfel încât o variantă de răspuns să ocupe o anumită poziţie cu aceeaşi probabilitate. Totodată, în acelaşi timp, se recomandă împărţirea eşantionului investigat în mai multe grupe.
 • Şi nu în ultimul rând, variantele de răspuns trebuie să se excludă reciproc. Pentru a înţelege mai bine importanţa ca variantele de răspuns să se excludă reciproc într-o întrebare închisă multihotomică urmăriţi exemplul de mai jos:

Vă rugăm să precizaţi în ce categorie de venituri  vă încadraţi:
ð sub 1000
ð 1000 – 1500
ð 1500 – 2000
ð 2000 – 2500
ð 2500 – 3000
ð peste 3000

După cum au fost organizate variantele de răspuns de mai sus, cercetătorul nu poate ştii cu exactitate câţi respondenţi cu venituri cuprinse între 1000 - 1500 de lei au răspuns s.a.m.d. Gruparea alternativelor de răspuns fără a se exclude reciproc reduce foarte mult precizia răspunsurilor obţinute.

Files:
intrebarile_inchise
Date 2013-12-31 Filesize 157.67 KB Download 467

Tags: Cercetarea de marketing chestionar întrebări închise

Leave your comments

Post comment as a guest

0
 • No comments found
Live visitor conversion tracking, Counter, Anti-spam, Heat map, SEO